Fantasia russa

Si és possible que Girona tingui ànima russa, ha de ser just després de l’estiuet de Sant Martí, amb les primeres fredorades. Per això és estacionalment oportuna l’exposició sobre els orígens de l’avantguarda russa a la Fontana d’Or. Dins l’obscuritat uterina de la mostra, els grocs dels quadres són gairebé luminiscents. El groc vell d’icona russa de les sèries de Malévitx, el de bitxo confitat a les escenes camperoles de Natàlia Gontxarova, el groc poncella de Kandinski. S’hi troben paral·lelismes, entre el seu art i el nostre de 1900-1915, quan érem tots llunes de París: la fascinació per l’art popular, el descloure’s d’algunes avantguardes. I s’hi comprenen, els grocs: són grocs que escalfen, grocs foguerada com els dels til·lers i ginkos contra la grisalla del cel que s’espera a fora l’exposició. Sota la influència d’aquests grocs refugi, Girona es deixa ser una mica eslava, abans la campanya nadalenca no rutlli a ple rendiment. Seríem més de la banda de St. Petersburg que de Moscú, més tirant a Txaikovski que a Shostakovitx. Potser no tan tràgica com un Dostoievski però sí a la
Txèkhov, amb una melangia quotidiana i un hort de cirerers malbaratat i a punt de ser perdut per sempre. Tanmateix, si la temporada de bolets és mitjanament digna, despertem de la fantasia russa: no hi ha groc que resisteixi la sang dels pinetells, els rosa dels escarlets o el gris dels fredolics. Quan ells buiden el vodka, aquí matem porc i omplim el rebost.

Quant a joseppujol

Josep Pujol i Coll, sóc nascut a Vilobí d'Onyar (La Selva) però gironí de professió. Treballo com a professor d'Història de la Cultura a l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc). A més dels interessos musicals, en tinc molts d'altres, sobretot els literaris. He publicat quatre llibres de narracions (Cal·ligrafia, Tres tríptics, Fruita del temps i L'estratègia del cucut), una novel·la (Els tatuatges, premi Andròmina a València) i algun poema. https://sites.google.com/site/joseppujolcoll/
Aquesta entrada ha esta publicada en Art. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.