Figueres, de lluny

Els espectadors que estem a les butaques de Girona estant veiem la pel·lícula que projecten a la pantalla de Figueres i ens distreu la peripècia, el recanvi a l’alcaldia del PSC a CiU mitjançant una sociovergència verda. Però el nou tripartit de l’Ajuntament és menys sorprenent del que podria semblar, ja que repeteix un argument clàssic, l’amor triomfant de dos joves de famílies rivals, que sorgeix amb la connivència d’algun adult amb iniciativa. Som al començament del film i, per tant, sabem que aviat vindrà el nus i els sotracs: les adversitats, la traïció, el desamor, el ressorgiment de les velles rancúnies, vés a saber. Però de moment l’heroi Santi Vila, l’alcalde culte, eixerit i enraonat, ocupa tota la pantalla, seduint fins i tot al·lèrgics a Convergència com jo mateix. Joan Ferrerós, el figuerenc que els dimarts s’alterna amb mi en aquest racó, faria una dissecció més afinada de la pel·lícula en base al seu director, productor o guionistes, mentre que jo només sé quedar-me amb les formes, amb la fotografia i els actors presents (i adonar-me dels fora de camp, ERC i PP). El que es veu en la distància, i encara més des del contrast gironí –un guió amb pocs girs–, és un relleu generacional fruit de l’alternància política, és el triomf d’una oposició que no es va anar construint pas des del coragre, és una pel·lícula relativament coral, amb papers de lluïment per a protagonistes i antagonistes. De moment, es deixa veure amb amenitat.

[@more@]

Quant a joseppujol

Josep Pujol i Coll, sóc nascut a Vilobí d'Onyar (La Selva) però gironí de professió. Treballo com a professor d'Història de la Cultura a l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc). A més dels interessos musicals, en tinc molts d'altres, sobretot els literaris. He publicat quatre llibres de narracions (Cal·ligrafia, Tres tríptics, Fruita del temps i L'estratègia del cucut), una novel·la (Els tatuatges, premi Andròmina a València) i algun poema. https://sites.google.com/site/joseppujolcoll/
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.