És lleig i fa nosa

Només cal mirar l’especial de Fires del Punt, dedicat a edificis històrics gironins: malgrat els segles, encara fa bo de descansar la mirada en l’arc dels Agullana o el Pont de Pedra, per no recórrer al joc de compensació de masses que són Sant Feliu i la catedral al sol de la tarda. Si no hi ha tanta sort, d’altres arquitectures gironines, com la gran majoria de les actuals, acusen una tendència a l’adotzenament i la invisibilitat. Amb els anys callen, desapareixen. Ja és molt. El temps és la gran prova del judici estètic, passades modes i polèmiques, quan cases i objectes s’aboquen a la quotidianitat i als meteors. Les cases de l’Onyar serien igual de llampants ara que als anys vuitanta, si no fos que la pols i el costum no les hagués tamisades fins esvair-les amablement. La pitjor de les situacions, però, es produeix quan la lletjor és persistent i la mirada continua entrebancant-s’hi passats els anys. Anys han passat, doncs, i no puc acostumar-me al fanal de davant l’Ajuntament, per la seva constància a desentonar al mig de la plaça del Vi, desafiant gustos i normatives. I, si la bellesa es troba en la funcionalitat, encara menys. Ja s’ha vist la nosa que arriba a fer en actes públics com el pregó de les Fires de divendres passat, com si amb la pluja no n’hi hagués hagut prou, i les nates que deu provocar la seva traïdora base. Una enretirada a temps –discretament, per no reptar orgulls ferits– seria una victòria.

[@more@]

Quant a joseppujol

Josep Pujol i Coll, sóc nascut a Vilobí d'Onyar (La Selva) però gironí de professió. Treballo com a professor d'Història de la Cultura a l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc). A més dels interessos musicals, en tinc molts d'altres, sobretot els literaris. He publicat quatre llibres de narracions (Cal·ligrafia, Tres tríptics, Fruita del temps i L'estratègia del cucut), una novel·la (Els tatuatges, premi Andròmina a València) i algun poema. https://sites.google.com/site/joseppujolcoll/
Aquesta entrada ha esta publicada en Arquitectura i urbanisme. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.