Nadal: m’agrada / no m’agrada

No és pas veritat que la moda és escriure contra el Nadal. Aquest any més aviat s’estilen els articles a la contra dels qui escriuen contra el Nadal, sense que això suposi necessàriament escriure-hi a favor. Jo, com molta gent, hi tinc sentiments ambivalents. Davant del dubte, els manuals d’autoajuda recomanen posar en llistes separades els pros i els contres, a veure què guanya. En contra hi tinc el porexpan imitant la neu, els festivals de valsos i polques, els turrons de cacauet, els rens, les nadales tradicionals amb acompanyament de sintetitzadors, tota felicitació d’empresa impresa, les pel·lícules de Santa Claus i els Santa Claus sense contracte pels carrers, els festius de portes obertes i els regals comprats per força i a cuita-corrents, l’abús del vermell i verd, els amics invisibles amb límit de tres euros, el Nadal made in China i tota la blederia que porti IVA. A favor: la Via Làctia que es pot veure la nit del 24, la molsa bruta de pinassa que cull el meu pare i també la blanca, que va bé pels llunys nevats, les figures de fang cru que vaig modelar de petit i que encara fem servir, les gestes culinàries de la meva mare, les nadales creatives que m’envien els meus amics, els esforços per dignificar tanta hiperglucèmia que han fet Capra, Dickens o Foix, El Messies de Handel i –amb perdó– All I want for Christmas is you de Mariah Carey, i tota la blederia que sigui gratuïta, sincera i benintencionada.
Empat.

 

Quant a joseppujol

Josep Pujol i Coll, sóc nascut a Vilobí d'Onyar (La Selva) però gironí de professió. Treballo com a professor d'Història de la Cultura a l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc). A més dels interessos musicals, en tinc molts d'altres, sobretot els literaris. He publicat quatre llibres de narracions (Cal·ligrafia, Tres tríptics, Fruita del temps i L'estratègia del cucut), una novel·la (Els tatuatges, premi Andròmina a València) i algun poema. https://sites.google.com/site/joseppujolcoll/
Aquesta entrada ha esta publicada en Nadal rera Nadal. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.