El jardí, obra d’art

Què és un jardí?, ens preguntem una colla que ens embranquem a historiar-los. Fràgil des de la grana fins la memòria, un jardí és el tros de natura domesticada que no cal catalogar, que es fa quan l’obra exhaureix el pressupost, que un temporal pot devastar i no cal reconstruir, efímer per definició i subjecte, més que d’altre patrimoni, a l’erosió dels dies. Debades he cercat pels racons de la Girona antiga el Jardí del mestre de capella que va pintar Rusiñol a penes fa cent anys, poc rastre queda de l’obra de Rubió i Tudurí a la Costa Brava –amb la gran excepció dels jardins de Santa Clotilde a Lloret–, estoicament assumim la desaparició del Parc Central. Agermanant-nos homes i arbres, avui hi som, demà no. Potser perquè està tan lligat a la caducitat, sempre s’ha entès com un gènere menor, més lligat a l’artesania i per això mateix amb tendència a l’anonimat i l’oblit. Transformables, peribles, els jardins són el punt intermig entre les arts de l’espai com l’arquitectura i les del temps com la música. Convençuts com ja estàvem de la croada botànica, arriba Difesa della natura, l’exposició de Joseph Beuys a la Fontana d’Or, i ens la beneeix i ens la santifica. Amb Beuys, un dels artistes més rellevants del segle XX, la fusió entre art i natura arriba al punt de fer-se indestriable, convertint en acció artística la plantada de set mil espècies d’arbre en perill d’extinció, la fundació d’un partit verd, o un enjardinament a Cap Roig.Els meus articles, a

Quant a joseppujol

Josep Pujol i Coll, sóc nascut a Vilobí d'Onyar (La Selva) però gironí de professió. Treballo com a professor d'Història de la Cultura a l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc). A més dels interessos musicals, en tinc molts d'altres, sobretot els literaris. He publicat quatre llibres de narracions (Cal·ligrafia, Tres tríptics, Fruita del temps i L'estratègia del cucut), una novel·la (Els tatuatges, premi Andròmina a València) i algun poema. https://sites.google.com/site/joseppujolcoll/
Aquesta entrada ha esta publicada en Art. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.